Sve o bojama

Što su to boje, kakav utjecaj imaju na nas te kako ih dobivamo i nijansiramo? Što je to koloristika?

Boje su svuda oko nas, vidimo ih golim okom, uljepšavaju nam svakodnevnicu ili ju uopće ne uljepšavaju. To ovisi o oku promatrača, ali što je boja ustvari? Boja je jednostavno rečeno svjetlost različitih valnih duljina i frekvencija, a svjetlost je samo jedan oblik energije koji zaista možemo vidjeti i koji je sastavljen od fotona. Svi smo mi okruženi elektromagnetskim valovima energije od kojih je boja tek malen dio.

Vidljivi spektar boja kako ga mi vidimo, sastoji se od sedam glavnih boja: ljubičasta, indigo, plava, zelena, žuta, narančasta, crvena. Mrežnica u našim očima ima tri tipova receptora za boje u obliku čunjeva. Mi u stvarnosti možemo otkriti samo tri od tih vidljivih boja – crvenu, plavu i zelenu. Te boje se nazivaju primarnim aditivnim bojama. Zapravo te tri boje kad se pomiješaju, vidimo kao ostale boje koje vidimo okom i stvorimo u mozgu.

Valna dužina i frekvencija svjetlosti koju vidimo također utječe na boje koje vidimo. Svih sedam boja spektra imaju različite valne duljine i frekvencije. Crvena se nalazi na donjem kraju spektra i ima višu valjnu duljinu, ali nižu frekvenciju od ljubičaste koja se nalazi na vrhu spektra, koja ima nižu valnu duljinu i višu frekvenciju.


Sustavi za nijansiranje boja za potrebe kućanstva i građevine

HG MIX

Boje za metal, unutarnje i vanjske zidove, te drvene površine


Auto program - boje za vozila


Sistem za individualne profesionalce te malu industriju (obrtnike)


Nijansiranje boja za primjenu u industriji