Datum objave: 18. 03. 2020.

Prva i posljednja stvar u borbi protiv gljivica je spoznaja da vole vlagu.

Nema vlage - nema gljivica, pa krenimo tom logikom u potrazi za čistim bijelim zidovima.

Ako želite da Vaši novoobojeni zidovi dugo ostanu točno takvi kakve ste zamislili, najvažnije je zadatku ne pristupati isključivo s kozmetičke strane. Premazivanje biocidnim sredstvom i novim nanosom boje najčešće nije dugoročno rješenje.

 

Pa pokušajmo stvar razmotriti dubinski

 

Čest izvor vlage, osobito kod starijih gradnji, je kapilarni tok  kojim se vlaga uzdiže od neizoliranih temelja ili podruma. Takve prilike pogoduju rastu gljivica tijekom cijele godine, zidovi su stalno vlažni i svako obnavljanje takvih zidova uskoro dovodi do razočaranja. Pitanje hidro izolacije ostavit ćemo za neki drugi post, ali nudimo Vam i neke varijante koje nisu trajno, ali su ipak kakvo takvo rješenje dok se ne odlučite uhvatiti u koštac s izolacijom temelja.

Za početak, isključite mogućnost da se zidovi ne vlaže zbog pukotina u fasadi, prokišnjavanja krova ili neke nepredviđene stvari kojoj je relativno lako doskočiti.

Ne treba zanemarivati ni unutarnje izvore vlage poput sušenja veša, isparavanja iz kuhinje ili kupaonice, a čak i izgaranje u plinskim trošilima izvor je vodene pare koja se uvijek kondenzira na najhladnijim površinama. Ako Vam se prozori rose s unutarnje strane ili primjećujete kapljice na zidovima ili stropovima vjerojatno ste locirali rasadnik svojih gljivica.

Redovito prozračivanje možda će biti djelotvorno, taj pristup osobito sugeriramo onima koji su nedavno promijenili stolariju i suočili se sa navalom gljivica koje prije nisu imali. Prakticirajte prozračivanje na način da prozor u potpunosti otvorite tek na nekih dvadesetak minuta nekoliko puta dnevno, što je dovoljno da se zrak u prostoru izmjeni, a pri tome se zidovi ne hlade nepotrebno. Ako je to Vaš jedini izvor vlage vjerojatno će biti dovoljno zaraženi zid dobro natopiti biocidnim sredstvom.

 

Koji proizvod odabrati?

 

U našim trgovinama popularan je Spektra Sanitol, sredstvo koje se rastvara u vodi (1L Sanitola: 0,5 L vode) te se njime premažu ili poštrcaju zaraženi dijelovi zida. Dolazi u pakiranju od jedne litre ili  u prigodnom raspršivaču od pola litre, neškodljivo je za ljude, a jedna litra bit će Vam dovoljno za 5 – 10 kvadrata. Ukoliko je zid jače zaražen možete sredstvo koristiti nerazrijeđeno. Važno je da ne skidate gljivice mehanički prije nego ste ih barem jednom premazali biocidom i pustili da se osuši, kako ne biste zarazu prenijeli na dijelove zida koji nisu zaraženi. Nakon sušenja ih možete skinuti četkom, krpom ili lagano obrusiti. Potrudite se da prašinu ne udišete. Sanitol možete koristiti i na drvu.

Odličan je i Muffa Killer, fungicidni pripravak kojeg također možete pronaći u našim trgovinama. Drugačije je formulacije od Sanitola, čini se i malo agresivniji što ćete odmah osjetiti po mirisu. Osim što će uništiti plijesni, klor kojeg sredstvo sadrži će mrlje donekle i izbijeliti – udahnite dobro nekoliko puta prije nego počnete štrcati i držite prozor otvorenim. Dobar je i za izbjeljivanje fuga na keramičkim pločicama.

Bez obzira za koje sredstvo se odlučili imajte na umu da gljivice nisu samo na  površini. Njihove spore s vremenom prodru duboko u žbuku ili beton i potrebno je dobro natopiti površine kako bi aktivni sastojci prodrli dublje u podlogu.

Kod zidova koji se rose zbog hladnoće još se jedan pristup pokazao uspješnim u praksi. Spektra unutarnji kit Termo je patentirani Heliosov kit baziran na tehnologiji šupljih staklenih kuglica koje upijaju i zadržavaju toplinu te tako uspješno rješavaju pitanje takozvanog „hladnog mosta“ i pojave rošenja na zidovima. Više o Spektra Termo proizvodima i njihovoj primjeni možete pročitati u zasebnom tekstu.

Koristi se slično kao bilo koji drugi kit – nanese se gladilicom na podlogu u debljini najmanje 2-4 mm te se na njega nanese još jedan sloj Spektra unutarnjeg kita, ako je potrebno dodatno izravnavanje, nakon čega se premaže bilo kojom zidnom bojom, preporučamo iz porodice Spektra.

Važno je da se termo kit nanese nekih pola metra do metar na susjedne zidove kako bi se spriječilo pojavljivanje rose na tim područjima koja će sad vjerojatno postati najhladnija pa tako i najizglednije mjesto za pojavu gljivica.

Spektra zaštita od plijesni je fungicidni pripravak koji se umješa u boju te tako na dulje vrijeme sprečava pojavu plijesni. Primjenjiv je za unutarnju ili fasadnu disperzivnu boju. Za dugotrajnu zaštitu preporučena su dva nanosa boje u koju je umiješano sredstvo.

Novost od proljeća 2020. je i specijalizirana unutarnja boja namijenjena za prostorije u kojima se formira veća količina vodene pare. Dolazi pod nazivom Spektra za kuhinje i kupaonice, a pripremljena je tako da usporava kondenzaciju te sprječava rast plijesni i gljivica. Svježe otvorena miriši na bor, a dobre je pokrivnosti i otporna je na suho brisanje.

Ako postoji kakva dilema koju nismo pokrili ili imate dodatna pitanja o nekom od proizvoda, slobodno nam se obratite putem emaila ili na našim prodajnim mjestima.