Datum objave: 26. 04. 2024.

Kad premazujemo pčelinje košnice, prva stvar koja nam mora biti na pameti je da ne koristimo nikakva sredstva koja sadrže insekticide, poput impregnacija za drvo ili lazura s dodanim biocidima. Ne samo da bi mogli potrovati pčele, nego bi mogli kontaminirati i med.

U neka prošla vremena, za zaštitu košnica, uobičajeno je bilo koristiti uljane boje ili lazure, jer nekog velikog izbora nije ni bilo. Pčele su preživjele, ali ne vjerujemo da su bile osobito sretne, barem onih prvih tjedan dana dok se iz premaza širi miris organskih otapala. U današnje vrijeme svakako bi preporučili da se radije okrenete proizvodima na bazi vode. Tehnologija akrilnih lazura i lakova na bazi vode uznapredovala je dovoljno da možemo posegnuti za ekološkim proizvodima i pritom biti zadovoljni izgledom i trajnošću. Proizvodi na bazi vode se relativno brzo osuše te možete nanijeti dva-tri sloja u istom danu, a miris je gotovo pa ugodan.

 

Što se tiče košnica, definitivno postoji razlika u izloženosti onih na pčelinjacima zatvorenog tipa, u pčelarskim kolibama ili zatvorenim prikolicama i onih koje stoje pod otvorenim nebom. Razumije se, one pod otvorenim nebom su najviše na udaru kiše, snijega, sunca, vjetra, UV zračenja i sl. i njima treba najbolja zaštita.

 

Za košnice najčešće koristimo mekana drva, poput lipe, smreke ili ariša, zato jer su lagana.

Lagana su jer je drvo niske gustoće, u usporedbi s hrastom ili kestenom, pa bolje upija vodu.

Ova sklonost upijanju  vode je prvi problem na koji se trebamo osvrnuti. Rezano drvo najviše upija vodu kroz krajeve, gdje su izloženi godovi i žile drveta. To će na košnici biti vanjski rubovi na kojima su daske spajane. Te dijelove najprije pokitajte, ako treba, a zatim prvo premažite njih. Kad se rubovi osuše još jednom ili dvaput premažite cijeli komad.

Košnice premazujemo samo izvana. Unutarnju stranu je najbolje ostaviti prirodnu, pošto će taj dio pčele urediti po svom ukusu. Nije potrebno čak ni kitanje, ako daske imaju nedostatke. Pčele će svaku rupu i prorez zatvoriti propolisom i voskom. Košnice je potrebno postaviti blago nakošeno prema naprijed kako se voda ne bi zadržavala na dasci na ulazu u košnicu, jer taj dio najprije propadne.

 

Ako se pitate je li bitno u koju boju obojimo košnicu i hoće li se pčele bolje snalaziti ako košnice budu različite boje, odgovor je da hoće. Pčele razlikuju boje, ali ne jednako kao ljudi. Bijela, žuta, narančasta, zelena, plava boja i njihove nijanse su im dobro vidljive i prema njima će se lakše orijentirati. To će pomoći pčelama da izbjegnu zalijetanje u susjedne košnice, a i matica se na povratku s parenja mora vratiti u svoje društvo.

Boja može pomoći i boljoj kontroli temperature u košnici. Tamnije nijanse će stvarati više topline, što znači da će pčele trošiti više energije za ventilaciju, ali i da će se više zagrijavati i boja i samo drvo, što utječe na trajnost.

Za zaštitu košnica nije loša ideja miješati gotove nijanse s bijelom, kako bi dobili pastelne tonove. Neće se previše zagrijavati, a pčelama će biti dobro vidljive.

 

Vezano za izgled, možemo pristupiti na dva načina, ovisno o tome da li želite da drvo bude vidljivo. Ukoliko želite da se kroz premaz nazire drvo, za zaštitu možete koristiti Bori lazuru na bazi vode, ali savjetujemo da izbjegnete bezbojnu, pošto pigment u lazurama ima ulogu UV filtera i štiti drvo od starenja i propadanja. Osim uobičajenih gotovih drvenih tonova, lazure možemo nijansirati i u mnogo različitih nijansi. Ako inzistirate da košnice budu u prirodnoj boji drva, svakako koristite premaze koji su barem blago pigmentirani ili imaju dodane UV filtere, jer će dulje trajati.

Ako želite potpuno prekriti drvo, odličan izbor je Tessarol akril, koji ima certifikat  (SIST EN 71-3) koji dokazuje da je proizvod u svim pripremljenim bojama prikladan za bojanje dječjih igračaka, što znači da bi i pčele trebale biti zadovoljne. U svakom slučaju, ne sadrži nikakve sastojke koji bi Vam mogli naštetiti, dobro podnosi vremenske uvjete, a putem sistema nijansiranja možemo pripremiti na tisuće nijansi. Nanesite dva-tri sloja, uz blago brušenje među slojevima, kako bi dobili ljepši završni izgled. Kao temeljnu boju možete koristiti Tessarol akril temelj za drvo, koji pomaže boljem prijemu boje na drvo i sprječava izbijanje mrlji kad premazujemo smolasta drva, poput kestena i hrasta ili na čvorovima četinjača.

Uz Tessarol akril, za istu namjenu možemo predložiti i Color akril emajl koji se pokazao kao dobra i trajna zaštita. Ima i svoj pripadajući temelj za drvo, a cijenom je nešto povoljniji od Tessarol akrila.

Dolazi u desetak klasičnih nijansi, a možete ih međusobno miješati.

Za popravak i ispunjavanje neravnina, predlažemo Vam Tessarol akrilni kit, koji je također baziran na vodi. Suh je za otprilike dva sata, nakon čega možete pobrusiti i nanijeti premaz.

Uvijek imajte na umu da su pčele su izuzetno osjetljive na svoje okruženje, a pravilna zaštita košnica može imati veliki utjecaj na njihovu orijentaciju i zdravlje. Bitno je odabrati premaz koji osigurava da vaše košnice budu ne samo zaštićene, već i prijateljske prema pčelama.