Datum objave: 15. 03. 2023.

Sigurno ste mnogo puta čuli kako je boju potrebno dobro promiješati prije nanošenja. Trudimo se da našim kupcima to napomenemo u svakoj prilici, no ne znam jesmo li Vam rekli i zbog čega je to toliko važno?

Boja je sastavljena od više sastojaka, tekućih i krutih. Kako pojedini sastojci nisu iste gustoće, s vremenom se razdvoje i formiraju slojeve. Teži sastojci padaju prema dnu, a lakši izbijaju prema površini. Ovisno o vrsti boje, ova pojava vidljiva je već unutar 24-48 sati. Ako boju ne promiješamo prije nanošenja, nerijetko će se pojaviti razlike u sjaju, pokrivnosti, čak i nijansi, stoga je boju dobro promiješati čak i kad vam se ne čini da bi trebali.

Ukratko, ako boja nije temeljito promiješana, sve komponente boje neće se sjediniti i na površinu nećemo nanijeti jednoliki premaz. Miješanje je potrebno i kad kupite novu boju, kao i svaki put kad koristite boju koja Vam je neko vrijeme stajala kod kuće.

Boje koje nijansiramo u našim trgovinama se, nakon pigmentiranja, protresu u stroju. Ako se odmah bacate na posao, računajte da je boja izmiješana no, ako stoji neko vrijeme, obavezno promiješajte prije nanošenja.

 

Protresti ili promiješati, pitanje je sad!?

Jedno i drugo je dobro, iako nije potpuno isto. Stresač će u premaz umiješati nešto zraka, pa je potrebno malo pričekati da mjehurići izađu na površinu. Obično ručno miješanje nekad daje bolji rezultat, osobito ako boja u kantici stoji neko vrijeme i boja formira čvrsti talog. Tada je talog potrebno pokrenuti pomoću štapa za miješanje, nakon čega će se on obično brzo rastvoriti. Miješalice koje montiramo na bušilicu i strojevi za miješanje uglavnom će brzo i efikasno odraditi zadatak.

Ne zaboravite da je boju potrebno miješati i u toku premazivanja.

Ako premazi sadrže metalne dijelove, poput „antik“ premaza koji daju izgled starog kovanog željeza, oni se vrlo brzo talože i miješanje je potrebno tokom čitavog postupka aplikacije, kako bi dobili ujednačeni  izgled.

Pazite da štap ili uređaj kojim miješate boju bude čist i bez ostataka koji bi otpadali, a ako u boji primijetite grudice ili nečistoće, nakon što ste ju dobro izmiješali, potrebno ju je procijediti pomoću filtera za cijeđenje boje.