Datum objave: 10. 08. 2023.

Spektra level medium light nova je zidna masa za izravnavanje za koju su Heliosovi inženjeri dobili nagradu slovenskog Eko sklad fonda. Umjesto uobičajenih mineralnih, sadrži laka punila zahvaljujući kojima je i 30% lakša od uobičajene mase za izravnavanje istog volumena. Onaj koji je nosio pola palete glet mase na treći kat, znat će cjeniti ovih 30%. Za ostale, spomenimo da to znači manje utjecaja na okoliš zbog lakšeg transporta, manje opterećenja za zdravlje radnika, lakše i bolje radne uvjete.

Što se tiče aplikacije, Spektra Level Medium Light odlično prianja na sve vrste mineralnih podloga, kao i površina prethodno obojenih disperzivnim bojama. Elastična je i lako se nanosi i razvlači, a zbog visoke tiksotropnosti, ne vuče se prema dolje i savršeno ispunjava čak i veće rupe i pore, a zbog specifične strukture poboljšava toplinsku i zvučnu izolaciju zidova uz zadržanu paropropusnost.

Prikladna je za zidove i stropove, može se nanositi ručno ili strojem do debljine od 4mm, u dva sloja. Lako se obrađuje i brusi, a moguće je i tretiranje gipsanih ploča, razine Q1 do Q4. Vrijeme sušenja između slojeva je 10 do 12 sati.

 

PRIPREMA POVRŠINE

Površinu očistimo od prašine i labavih čestica i nečistoće te uklonimo stare ruinirane slojeve boje ako postoje. Veće pukotine i oštećene dijelove površine popunimo odgovarajućim materijalima na bazi minerala, te površinu impregniramo Spektra dubinskom impregnacijom ili Spektra akrilnom impregnacijom. Prije nanošenja mase za izravnavanje, površina se treba dobro osušiti. Zidove zahvaćene plijesni ili algama saniramo Spektra Sanitolom. Plijesan uklonimo mehanički kad se zidovi osuše.