Datum objave: 30. 03. 2020.

Ne curi po glavi, ne kaplje po rukama, ne puca, ne ljušti se, super izgleda - zvuči pre dobro da bi bilo istinito, reći ćete!? Bori gel lazura je sve to, i još mnogo više.

Ovaj, još jedan u nizu Heliosovih inovativnih proizvoda, baziran je na specijalnom alkidnom vezivu "tiksotropnih" svojstava koje kod stajanja formira gel-strukturu dok kod miješanja postaje tekuć.

Pitate se čemu to?

Evo citata s wikipedije:

"Prednosti tiksotropnih premaza su sljedeće: nema gubitaka materijala uslijed kapanja, bolje je prianjanje, postoji mogućnost uzimanja veće količine boje na četku, nanošenje debljih slojeva bez curenja te postizanje istog stupnja zaštite s manjim brojem slojeva u kraćem vremenu i s manjim troškovima."

Pa... nije li to upravo ono što smo oduvijek željeli!?

Bori gel lazura je upravo vaš najbolji saveznik ukoliko se spremate bojati lamperiju ispod krova ili na stropu - pri tome nećete uništiti svoj omiljeni džemper.

Vaše brvnare, vrtne kućice i namještaj, ograde, prozori i vrata neće biti ništa manje zadovoljni jer bogati svilenkasti film koji daje Bori gel lazura dugo vremena ostaje elastičan, ne puca i ne ljušti se, mikro pigmenti i UV filtri štite drvo od sunca a dodani voskovi povećavaju vodootpornost premaza.

Ukoliko obnavljate već obojeno drvo neoštećene premaze očistite i izbrusite, a oštećene pokušajte u potpunosti odstraniti. Bori imregnacija s biocidom W pogodan je pretpremaz a uvijek je dobro prije bilo kakvog premazivanja površinu lagano obrusiti i obrisati čistilom ili nitro razrjeđivačem. Na taj način odstranit ćete sitne čestice, masnoću i smolu pa će boja čvršće prianjati.

Bori gel lazura bit će suha na dodir za otprilike 6 sati a između pojedinih slojeva najbolje je da odstoji 24 sata. Za savršen izgled prethodni sloj lagano obrusite i prebrišite. Lazura se ne razrjeđuje ali nešto razrjeđivača bit će vam potrebno za čišćenje alata.

Nemojte zaboraviti, ako gel lazuru promiješate izgubit će svoju gel strukturu i postat će tekuća. To svojstvo je dobrodošlo ukoliko se nađete u klasi zahtjevnijih korisnika kojima šest ponuđenih nijansi nije dovoljno. Budite mirni - odaberite dvije nijanse koje su najbliže vašoj viziji i pomiješajte ih u omjeru koji će biti taman. Imate sat vremena da popijete nešto dok lazura ponovo poprimi svoju gel strukturu.