Datum objave: 19. 10. 2020.

Ideal jednokomponentni lak za parket dolazi u dvije varijante. Jedna je bazirana na uretaniziranom alkidu, dok je druga vodena akrilna disperzija. Namijenjeni su prvenstveno zaštiti parketa i drugih drvenih podnih obloga u prostorijama koje nisu osobito opterećene. S ovim lakovima iznimno je lako raditi, dobro se razlijevaju po površini i ostavljaju ujednačen film. Osim podova iznimno su zahvalan premaz i za razne druge drvene predmete u unutarnjim prostorima, poput stolaca, stolova, ormarića, vrata, zidnih obloga, stepenica, rukohvata i sl. Površine se lako održavaju i mogu se brisati blagim kućanskim sredstvima za čišćenje. Obje varijante laka dolaze u sjajnoj i polumat izvedbi.

Ideal lak za parket na bazi otapala

Ideal lak za parket  po potrebi možemo razrijediti Tessarol razrjeđevačem, iako to vjerojatno neće biti potrebno. Isti razrjeđivač možete koristiti i za pranje pribora. Ovaj lak nešto sporije suši, u odnosu na vodeni, pa je potreban veći interval između pojedinih slojeva, najbolje jedan dan. Suh je na prašinu nakon otprilike sat vremena. Prije nanošenja idućeg sloja površinu lagano obrusite brusnim papirom granulacije 180 -220.

Svakako je zanimljiva i mogućnost toniranja podloge Bori tankoslojnom lazurom što ostavlja prostora mašti i kreativnosti ukoliko želite dobiti izgled obojenog drva i pritom ga zaštititi lakom koji je znatno čvršći od lazure. Bori tankoslojnu lazuru, osim gotovih tonova u boji drva,  moguće je tonirati i u destetke živopisnih nijansi putem HGMIX sustava nijansiranja, a na netretiranom drvu željenu nijansu možete postići i bajcanjem. Ako imate lamperiju ili brodski pod koji je potrebno zaštititi ili obnoviti, stari komad namještaja kojem želite udahnuti novi sjaj ili samo uljepšati kakav drveni predmet, bit ćete vrlo zadovoljni izgledom i lakoćom primjene ovog laka u bilo kojoj od predloženih kombinacija. 

 

Ideal lak za parket na bazi vode

Ideal akrilni lak za parket također dolazi u jednokomponentnoj formulaciji. Nije ga potrebno rijediti, a zahvaljujući vodenoj bazi nema teških isparavanja i neugodnog mirisa. Suh je već nakon dva do tri sata, a preporuča se premazivanje u tri sloja. To znači da čitav posao lako možete napraviti u jednom danu. Alat operite običnom vodom, odmah nakon uporabe. Primjenjiv je na svim drvenim površinama u interijeru, a drvu će osigurati zaštitu i lijep izgled. 

Ako imate zadatak koji je potrebno brzo dovršiti ili vremenske prilike ne dopuštaju provjetravanje ovaj lak bit će odličan izbor.

Pri lakiranju parketa potrebno je pričekati oko dva tjedna prije unošenja namještaja, a tepihe postavljamo nakon tri do četiri tjedna. Nakon tog vremena lak postiže svoju konačnu čvrstoću.

 

Ovako to izgleda u praksi

Ovom prilikom odabrali smo Ideal lak za parket polumat za obnovu starih stolica. Nakon četrdesetak godina korištenja lak na stolicama bio je poprilično oštećen, na vrhu naslona i dijelovima oko nogu pohaban do drveta, a bilo je i nekoliko dubljih ogrebotina na samom drvu. Njih smo odlučili ručno obrusiti koliko ide, tek toliko da se malo izravnaju, računajući da će ih i lak donekle popuniti. Dijelovi stolica su izrezbareni i teško bilo bi teško u potpunosti skinuti stari lak, pa smo obrusili ovlaš, tek toliko da odstranimo nečistoću i malo nahrapavimo površinu, nakon čega smo površinu obrisali nitro razrjeđivačem.

Kako bi izbjegli razlike u nijansi u lak smo dodali bajc u nijansi tamnog oraha - 60 grama na 0,75 litara laka. Dovoljan je bio jedan izdašniji sloj za zadovoljavajući rezultat. Još smo jednom premazali dijelove na kojima se nazirala razlika u nijansi i ostavili par dana da se osuše. Lak smo nanosili običnim kistom, bez razrjeđivanja. Ispalo je začuđujuće lijepo uz relativno malo uloženog truda.

Više o Ideal laku za parket saznajte na linku, a za detalje pročitajte tehničke informacije.

Ako trebate savjet ili imate pitanje, javite nam se!