Datum objave: 26. 06. 2023.

Tessarol Ceramix je novi proizvod na bazi vode namijenjen zaštiti i dekoraciji keramičkih, staklenih i drugih problematičnih unutarnjih površina (tvrdi PVC, pocinčani lim, aluminij i sl.)

Dotrajale keramičke i staklene površine moguće je osvježiti u jednom koraku na način koji neće naškoditi Vašem novčaniku. Zahvaljujući vodenoj bazi, premaz nema neugodan miris i brzo se osuši, tako da je projekt moguće dovršiti u toku jednog dana. Bijele je boje, a moguće ga je tonirati u pastelne nijanse prema HGMIX ton karti. Formira polusjajan film i ne žuti u zatvorenim prostorima.

Kako nam sama ideja renoviranja kupaone i zamjene pločica stvara stres, Tessarol Ceramix nameće se kao idealno i cjenovno prihvatljivo rješenje kojim ćete vaše prostorije obložene pločicama preobraziti u potpuno novi izgled.

Tessarol Ceramix primjenjujemo u jednom ili dva sloja, bez temeljnog premaza. Nije ga potrebno razrjeđivati. Ima dobra mehanička svojstva i otporan je na uobičajena sredstva za čišćenje koja se koriste u kućanstvima. Prikladan je za kratkotrajan kontakt s vodom na okomitim površinama koje omogućuju drenažu. Ne smije biti u stalnom kontaktu s vodom. Nije prikladan za bojanje horizontalnih i podnih površina, samočistećih keramičkih pločica, pločica u saunama, za premazivanje kada, umivaonika i sl.

PRIPREMA POVRŠINE

Keramika

Površinu očistite sredstvom za uklanjanje kamenca i izbrusite. Prljavštinu i masnoće uklonite Tesasarol Nitro razrjeđivačem. Ako na površinama ima ostataka silikona, potrebno ih je ukloniti nožićem ili prikladnim alatom, a cijelu površinu dodatno očistiti sredstvom za uklanjanje silikona. Vodite računa o tome da šamponi, gelovi za tuširanje često sadrže silikon koji nije vidljiv, ali može otežati prianjanje boje. Površinu dobro isperite vodom kako bi uklonili ostatke sredstva  za čišćenje i ostavite da se osuši.

 

Prije premazivanje površina mora biti potpuno suha, neoštećena i čista, a suhe moraju biti i fuge između pločica.

Temeljita priprema površine je od ključne važnosti za dobro prianjanje i dugotrajnost premaza! Ove smjernice vrijede i za staklene, aluminijske, pocinčane i druge površine.

 

Staklo

Površinu očistite sredstvom za čišćenje stakla te dobro isperite vodom i osušite.

Pocinčani lim, tvrdi PVC

Površinu očistite mješavinom vode (10 l), otopine amonijaka (0,5 l) i deterdženta (jedan čep) te je izbrusite krpom za brušenje od sintetičkih vlakana. Temeljito očistite ostatke brušenja vodom i osušite. Korištenje žičane četke i metalne vune nije preporučljivo! Toplo pocinčane limene površine OBAVEZNO dodatno lagano operemo visokotlačnim peračem.

 

Aluminijska površina

Očistite površinu TESSAROL NITRO razrjeđivačem te je izbrusite krpom za brušenje od sintetičkih vlakana. Nije preporučljivo korištenje žičane četke i metalne vune! Prije bojanja napravite testiranje prionjivosti boje na očišćenoj površini.

 

Renovacija starih premaza

Neoštećene premaze potrebno je izbrusiti i očistiti, a oštećene premaze potrebno je u potpunosti ukloniti.

DODATNE NAPOMENE

  • Zaštitne trake uklonite dok je boja još mokra.
  • Površina boje otporna je na kratkotrajni kontakt s vodom na okomitim površinama, te na šampone, uobičajena kućanska sredstva za čišćenje i razne mrlje (ulje, kečap, sok itd.). Mrlje od kave ili čaja odstranite što prije.
  • Premaz nije prikladan za podne površine i ne smije biti u neprekidnom kontaktu s vodom.
  • Proizvod ne pruža zaštitu od korozije na željezu bez temeljnog premaza, a na drugim obojenim metalima može se koristiti bez primjene temeljnog premaza
  • Za brisanje i čišćenje koristite meku spužvu.
  • Upotreba abrazivnih sredstava za čišćenje i grubih spužvi oštećuju premaz!
  • Boja svoju konačnu tvrdoću i upotrebljivost postiže nakon mjesec dana, te  u međuvremenu izbjegavajte mehanička oštećenja površine.
  • Na radnoj temperaturi nižoj od 8 °C, premaz se neće formirati.
  • Za bolje prianjanje, prije nanošenja idućeg sloja površinu lagano obrusite upotrebom finih brusnih spužvi

 

Nakon kontakta s vodom obojana površina može postati mekša, no kada se osuši, tvrdoća se vraća u prethodno stanje.