Datum objave: 07. 09. 2022.

Kako bi se zaštitili potrošači i osiguralo pošteno i transparentno provođenje konverzije cijena prilikom uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača uspostavili su Etički kodeks koji se poslovni subjekti koji pristupaju deklarativno obvezuju primjenjivati. Osnovni motiv je osigurati kako se postupak uvođenja eura neće zloupotrijebiti za neopravdano povećanje cijena roba i usluga.

Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom SVAKI CENT SE BROJI, SVAKA KUNA SE RAČUNA. Svi poslovni subjekti koji posluju direktno s potrošačima pozvani su besplatno se pridružiti, a cilj joj je upravo taj: da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa i svaki cent broji te da postoje poslovni subjekti kojima u procesu prelaska na euro mogu vjerovati. Pristupanjem poslovni subjekt stječe pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake Etičkog kodeksa na svoja prodajna mjesta i mjesta pružanja usluga kojim će se potrošačima signalizirati da se radi o pouzdanom poslovnom subjektu koji na ispravan način preračunava i iskazuje cijene. Drugim riječima, poslovni subjekti koji konverziju obavljaju u skladu s propisanim tečajem i fer poslovnom praksom biti će lako prepoznatljivi tako što će logotip „Etički kodeks“ biti istaknut na vidljivom mjestu.

Potrošači mogu pridonijeti transparentnoj zamjeni hrvatske kune eurom unošenjem Pohvala/Pritužbi za one poslovne subjekte koji su pristupili Etičkom kodeksu, u razdoblju od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023. Listu poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu možete pogledati ovdje, a Helcom Trade s ponosom ističe  da se „Etički kodeks“ u poslovanju u potpunosti primjenjuje i da nam je transparentnost i zaštita potrošača od iznimne važnosti.

1 euro = 7,53450 kn