Datum objave: 17. 11. 2020.

Osim hladnoće zidova koja negativno utječe na udobnost našeg životnog prostora, dodatni problem stvara kondenzacija vlage koja se pojavljuje na hladnim zidovima. Ne prođe dugo vremena dok vlažna područja polako ne počnu nakupljati crne mrlje prekrivene plijesni.

Problem hladnog mosta

Energija ima težnju prelaziti s toplijeg mjesta na hladnije najlakšim putem, te se tako formiraju tzv. „toplinski mostovi“, dijelovi građevine gdje je protok topline najlakši, najčešće na armirano-betonskim serklažima, kutevima zgrada, spojevima stropa i zida, balkonima i sl. Na tim su mjestima gubici topline najveći, pa su te površine zimi ujedno i najhladnije, što je preduvjet za kondenzaciju vlage. Ovo će biti osobito vidljivo u prostorijama u kojima se kuha ili se suši rublje, kao i u kupaonama, ponekad do te mjere da se na stropu i zidovima sakupljaju kapljice vode. Jasno je da to, uz umjerenu temperaturu, daje idealne uvjete za razvoj plijesni.

Kod moderne gradnje, inženjeri već kod najosnovnijih zahvata poput betoniranja, zahtjevaju da područja armirano-betonskih konstrukcija budu ograđena izolirajućim materijalom poput drvene vune (heraklita) ili stiropornih ploča, kao i suvremenih materijala poput lakih betona, ploča od konopljinih vlakana i sl., a sve u cilju da se prekine protok energije. Pogodni su praktički svi materijali niske gustoće i toplinske provodljivosti ugrađeni na pravim mjestima. Tako ćete kod suvremene gradnje već u ranim fazama pronaći izolacijske materijale postavljene s vanjske strane prozorskih nadvoja, vanjskih kuteva i horizontalnih betonskih greda koji ih spajaju. Na žalost, ne i na starim građevinama.

Nakon izvođenja termo fasade, mnogi od navedenih problema najčešće nestaju. Gubitak kroz toplinske mostove sprječava oplata od mineralne vune ili stiropora, a ujedno se smanjuje i apsorpcija vlage. Ako se nešto vlage provuče kapilarnim tokovima, ona se često i ne primjećuje u odnosu na prijašnje stanje. Zidovi se s vremenom presuše kako vanjski sloj žbuke zaustavlja ulazak vode, a omogućuje prolazak vodene pare.

Situacija je složenija kod starih, sakralnih i zaštićenih objekata, ili onih na kojima nije moguće izvoditi termo fasadu s vanjske strane. Nerijetko se i u privatnim kućama koje već imaju neki tip mineralne fasade ili ukrasnih obloga pristupa s idejom postavljanja izolacije iznutra, najčešće lijepljenjem tankog sloja stiropora s unutarnje strane vanjskih zidova. S aspekta termoizolacije nešto je učinjeno, kondenzacije neće biti na zidovima presvučenima stiroporom, ali ako postoji višak vlage on će se ukazati na sljedećem najhladnijem dijelu, najčešće plafonu ili zidu koji se nadovezuje na vanjski. Tamo će se uskoro naseliti gljivice. Ako radimo sa Spektra Termo kitom, nanosimo ga i na spomenuta područja i na taj način umanjujemo učinak toplinskog mosta.

Tehnologija šupljih kuglica

Spektra Termo kit i Spektra Termo Top unutarnja boja u sebi sadrže šuplja punila – staklene kuglice koje apsorbiraju toplinu, zadržavaju ju i odbijaju u prostor.

Oba proizvoda zasnovana su kao vrsta disperzije koja sadrži izolacijske kuglice, ali veziva su različita kao i brojni drugi dodaci. Gustoća kita pripremljena je za nanošenje lopaticom, dok se Spektra Termo Top najbolje premazuje kistom ili valjkom.

SPEKTRA unutarnji kit TERMO je zbog svojih specifičnih sastojaka na dodir mekan, čak i kad je suh, i ne može se uspoređivati s klasičnim kitovima i masama za izravnavanje. Preporučljiv je nanos u dva sloja od približno dva milimetra debljine, a brušenje između slojeva nije potrebno. Kit je elastičan pa je prikladan i za prekrivanje manjih pukotina u zidu, koje se na taj način uspješno premoste i ne pucaju. Ako je potrebno fino zaglađivanje, zid se može pregletati klasičnim masama za izravnavanje poput Spektra Level Fine. Ukoliko se završna boja nonosi direktno, dobro je podlogu učvrstiti Spektra akrilnom impregnacijom.

Dodatne toplinske uštede dobivamo ako kao završni premaz koristimo Spektra Termo Top. Boja je zamišljena kao dio sustava, ali se može koristiti i kao samostalni premaz jer ima značajno manju toplinsku provodljivost od uobičajenih unutarnjih boja (0,25 W/mK). Premaz stvara udobno stambeno okruženje, a poseban sastav omogućava odbijanje više od 90 % svjetlosti natrag u prostor, koji je zbog toga svjetliji. Sama boja je bijela, ali putem HGMIX sistema nijansiranja mogu se dobiti nježnije nijanse. Prikladna je za premazivanje svih vrsta mineralnih žbuka, vlaknocementnih ploča, betona, gips-kartonskih ploča, tapeta od staklene tkanine, papirnatih reljefnih tapeta i starih premaza.

Bilo da premaz koristite samostalno ili u sistemu sa Spektra Termo kitom, za pripremu podloge vrijede svi oni savjeti koje smo opisali u prethodnim člancima. Računajte i na to da ovo nije način da se isprave veći konstrukcijski nedostaci i neće zaustaviti vlagu ako krov prokišnjava. Ovaj sistem može pružiti odličnu toplinsku izolaciju sa samo nekoliko milimetara, zamjeniti druge tipove izolacije koji bi možda značili gubitak dragocjenog prostora ili složenije građevinske zahvate. Ako vam je cilj da prostor bude čist, suh i topao, ova dva proizvoda imajte na umu.

Kao i uvijek, javite nam se ako imate dodatnih pitanja!