Datum objave: 28. 01. 2021.

Boje utječu na način na koji doživljavamo prostor, a  time i naše raspoloženje. Iako će se uvijek prisutna praksa ukrašavanja naših domova neutralnim tonovima  i dalje nastaviti, što zbog dojma jednostavnosti, čistoće i svjetline, što zbog nenametljive pozadine na koju se dobro uklapaju detalji  ukrašeni veselijim bojama. Stoga su podloge u hladnim neutralnim tonovima  prvi trend koji obilježava, ili bolje rečeno nastavlja se u 2021.

Drugi trend je unošenje boja iz prirode koja nas okružuje u naš dom. S time u skladu, možete očekivati nijanse morskog plavetnila, prirodno zelene tonove, sive sa zemljanim tonovima, boje terakote, bež i svijetlo žute.

Morsko-plava bit će česta primarna ili sekundarna boja kod kućnih dekoracija, predmeta, kao i kod namještaja, osobito kuhinjskih fronta, sofa, ali i istaknutih zidnih ploha. Nenametljiva je i odlično se uklapa s toplijim bijelim nijansama, svijetlo žutom ili prirodnom bojom drva. 

Plava je boja neba i mora, često povezana s dubinom, stabilnosću i povjerenjem.

 

Sljedeća je na redu zelena. Također odabrana sa željom  da donese duh prirode u naša obitavališta. Viđat ćemo mnoge zelene nijanse, ali naglasak je na hladnu mint-zelenu. Boja je to koja istovremeno priziva svježinu i mir, a usput djeluje i futuristički. Inspirativno će pristajati uz plave detalje, a istaknut će se i kao blaga neutralna podloga.

Zelenu boju povezujemo s rastom, plodnošću i ponovnim rođenjem zbog svoje veze s prirodom, a postala je i simbolom bioraznolikosti, očuvanja prirode i socijalne pravde.

Mauve je boja koja se smjestila između roze i ljubičaste, a nazvana je po cvijetu malve. Kao boja koja se često pojavljuje i na našem udomaćenom cvijeću, donosi dojam mirnoće i pozitive u prostor. Boja je to optimizma i dobrodošlice, nježnih osjećaja i bliskosti.

Budete li koristili ove boje, pojedinačno ili čak i sve tri odjednom, prostor će zasigurno poprimiti ozračje životnosti i kreativnosti.

Nadalje, ako ste mislili baciti svoju staru smeđu vestu, zastanite na trenutak. Još jedna boja koju ćemo često viđati 2021. je zemljano smeđa. Osim što je jedna od najprisutnijih boja u prirodi, prema psiholozima smeđa naglašava mirnoću, stabilnost, snagu, a time i sigurnost i komfor. S daškom nostalgije koju nosi sa sobom, povezuje nas s prošlošću i tradicijom, a rado se i na najjednostavniji način ukaže u običnim drvenim detaljima, terakoti ili bronzanim i bakrenim armaturama i cijevima.

Sive su uvijek popularne, a ove godine vuku prema zemljanim tonovima i svaka ima podvučenu smeđu notu. U osnovi je neutralna, ali što je bliža crnoj to više naglašava dojam elegancije, tajnovitosti i dramatičnosti. Svjetlije nijanse bit će povezane sa smirivanjem, a zemljana komponenta čini ovogodišnji odabir nijansi lakima za usklađivanje sa čitavom paletom - odabir sive nijanse s prstohvatom zelene savršen je par prirodno zelenim tonovima.

Žuta je preporučljiva za manje detalje, ali i kao blaga pozadina. Boja je to koja se povezuje sa suncem, svjetlošću, srećom, optimizmom, ali i kreativnošću, idejama i konstruktivnim razmišljanjem. Ove godine u fokusu je blijeda nijansa žute, kakva će nas uskoro razveseliti s grana prvih proljetnih forzicija i jaglaca.

Uz ovih nekoliko prijedloga, napomenimo da ne moraju sve boje biti istaknute kroz zidne plohe. Jastučići, mali segmenti zida, naljepnice, zidne dekoracije u ovim će kombinacijama dati ugodno ozračje.

Svi predlošci boja odabrani su prema novoj HGMIX Interior Colour Collection ton karti. O proizvodima koje možemo nijansirati saznajte na našim prodajnim mjestima.