Datum objave: 01. 06. 2020.

Česte promjene vremenskih uvjeta, hladnoća, toplina, suhi vjetar i obilne padaline narušavaju prirodna svojstva drva i skraćuju njegovu trajnost.

Da bi se zaštitile drvene površine, Tikkurila je razvila ulje za drvo nove generacije – emulziju na bazi vode i biljnih ulja s dodanim voskovima koji čine premaz koji se uspješno upija u drvo te tako štiti njegovu površinu i spriječava njezino pucanje kao i upijanje vode, a ne narušava prirodan izgled drvene površine.

Inspirirano prirodnim bojama

Na raspolaganju Vam stoji 40 nijansi inspiriranih prirodnim bojama prema katalogu Valtti. Ako želite sačuvati prirodnu ljepotu drva, možete koristiti i bezbojne premaze iako će i oni lagano potamniti drvo. Tonirana ulja će dodatno poboljšati otpornost na vremenske prilike. Najsigurnije je odabrati ton blizak tonu podloge kako bi se izjednačile bilo kakve varijacije nijansi.

Nakon premazivanja površina ne upija vodu

Jednostavna primjena

Valtti ulje prikladno je za zaštitu tvrdog, impregniranog i termički obrađenog drva, kao i za ono još neobrađeno. Lako se nanosi kistom ili spužvom, a zahvaljujući vodenoj bazi nema teških mirisa. Potrošnja mu je 5 – 7 m2/L kod starih i isušenih površina; kod novog drva ili onog u dobrom stanju potrošnja je otprilike 7 – 15 m2/L. Suho je na dodir za nekoliko sati, ovisno o uvjetima, a novi sloj možete nanijeti čim je površina suha. Što je drvo vlažnije sušenje će biti duže, a upojnost otežana. Preporuka je da sadržaj vlage u drvu bude ispod 20%, temperatura kod primjene najmanje + 5ºC, a relativna vlažnost zraka ispod 80%.

Kako bi se pigmenti u premazu ujednačeno rasporedili, ulje dobro promiješajte prije upotrebe, a povremeno i tijekom korištenja. Ravnomjerno nanesite jedan sloj kistom ili spužvom, cijelom dužinom drvene površine u neprekinutim potezima - kako bi se ulje ravnomjerno upilo. Ukoliko na površini ostaje višak ulja koji se više ne upija u drvo, obrišite ga. Obično je jedan sloj dovoljan, ali porozno i odstajalo drvo treba tretirati s dva sloja. Ako je površina trajno izložena atmosferskim utjecajima, preporučuje se tretman uljem jednom godišnje. Premaz dobiva konačnu čvrstoću nakon tjedan dana, a može se blago čistiti sa mekanom četkom ili krpom dva dana nakon nanošenja.

Podloga, odnosno vrsta drveta ima utjecaj na nijansu. Ako želite isprobati izgled, nanesite ulje na posebnom komadu ili na manje vidljivom dijelu. Jednom naneseno ulje nemoguće je odstraniti s površine.

Kist koji ćete uskoro ponovo koristiti sa istim premazom dovoljno je oprati sapunom i vodom, a nakon zavšenog posla preporučamo čišćenje alata Tikkurila Pensselipesu sredstvom za čišćenje alata, koje izvrsno otapa sve stare slojeve boje u alatu, a ne oštećuje vlakna.

Priprema površine

Za obnovu površina koje su već bile tretirane uljem dovoljno je površinu lagano obrusiti kako bi se odstranili labavi dijelovi. Kod novih drvenih proizvoda važna je kvalitetna i ravnomjerna obrada brušenjem ako želimo postići glatku površinu i jednoličan izgled. Na nedovoljno pripremljenim površinama ulje se neće upiti ravnomjerno, a nijansa neće biti ujednačena. Prije nanošenja s drva uklonite prašinu i prljavštinu. Smolasta drva obrišite čistilom ili nitro razrjeđivačem.

Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas nazovite ili pošaljite upit putem kontakt obrasca.