Datum objave: 24. 09. 2020.

 

Rezistol E-dbs dvokomponentni je debeloslojni pokrivni premaz na osnovi epoksi veziva i poliamidoaminskog učvrščivača. Osim što je izuzetan kao pokrivni premaz u sustavu antikorozijske zaštite čeličnih površina, odlikuju ga i izvrsna kemijska postojanost te otpornost na habanje i mehanička opterećenja. Kvalitetan je kao premaz za zaštitu betonskih površina, pogodan i za najzahtjevnije uvjete izloženosti u agresivnom industrijskom i morskom ozračju. Prihvatljiv je za kontakt s pitkom vodom (certifikat ZZZV Maribor), te za izravan kontakt s različitim medijima poput kiselina, lužina, ulja i sl.

U slučaju estetskih zahtjeva ili dulje izloženosti UV svjetlosti može se prekriti odgovarajućim pokrivnim premazom.

 

Zaštita betona

Za postizanje kvalitetnog zaštitnog sloja potrebno je poštovati omjere miješanja pojedinih komponenti. Podloga mora biti bez prisustva kapilarne vlage, a svježe betonirane površine premazuju se kad se potpuno osuše (ponekad je potrebno i nekoliko mjeseci). Kod starijih betonskih površina podloga mora biti suha, očišćena od masnoće i ostalih nečistoća. Temperatura okoliša kod primjene ne smije biti ispod +10°C, a temperatura površine treba biti najmanje 3°C iznad točke rosišta. Za premazivanje se može koristiti kist ili valjak, a moguće je i nanošenje špricanjem, pri čemu boju treba razrijediti primjereno načinu primjene. Premazivanje se vrši u tri sloja, sukladno uputama:


Prvi sloj/impregnacija


Smjesa boje i utvrđivača priprema se prema uputama na deklaraciji, te se na tu količinu dodaje razrjeđivač u omjeru 1:1. Tako razrijeđena boja dobro se upija u beton i čini čvrsti spoj između podloge i premaza.


Drugi sloj


U smjesu boje i utvrđivača pripremljenoj prema uputama na deklaraciji dodajemo razrjeđivač u omjeru 3:1, primjerice,  na 1 L pripremljene smjese dodali bi 0,3 L razrjeđivača.  Smjesa treba biti dovoljno razrijeđena da popuni eventualne rupice na površini. Ako je potrebno, kod viših temperatura primjene, zbog pojačanog hlapljenja, može se dodati nešto više razrjeđivača kako bi se održala optimalna gustoća smjese. Nanos treba biti dovoljno izdašan da se boja može sama ravnomjerno raširiti po podlozi. 


Treći sloj


Ako premazivanje vršimo valjkom smjesu boje i utvrđivača možemo nanositi i bez razrjeđivanja ili razrjeđujemo tek toliko da se boja ravnomjerno razmazuje. Dovoljno bi bilo smjesi pripremljenoj prema uputama na deklaraciji dodati razrjeđivač u omjeru 10:1 - primjerice,  na 1 L pripremljene smjese dodali bi 0,1 L razrjeđivača. Kod viših temperatura primjene ili kod nanošenja špricom, količina razrjeđivača se može povećati.

Ako Vam ostane boje možete nanijeti i četvrti sloj, sukladno uputama za premazivanje trećeg sloja.

Vremenski razmak između pojedinih slojeva na +10°C iznosi najmanje 1 sat, a najviše 30 dana. Preporučljivo je novi sloj nanijeti u roku od 24 sata, u toku kojih će se prethodni sloj u većini slučajeva osušiti dovoljno da se po njemu može lagano hodati.

Boju pomiješanu s utvđivačem potrebno je potrošiti unutar 8 sati, nakon čega smjesa nije upotrebljiva iako je u tekućem stanju.

Primjer izračuna temeljenog na pripremi 1 litre smjese:

Savjetujemo strogo pridržavanje mjera osobne zaštite, s osobitim naglaskom na provjetravanje i što kraći boravak u prostorijama u kojima se vrši premazivanje.