Datum objave: 13. 10. 2023.

Učinkovitom zaštitom betona od atmosferskih utjecaja i posljedica trošenja svakodnevnim korištenjem moguće je znatno produžiti vijek trajanja objekata, a i popraviti njihov izgled. Ovo posljednje nam je često prvo na pameti, ali boja za beton osigurava mnogo više. Otpornost na lužine, loživa i motorna ulja, organska otapala, deterdžente, kao i tvorba CO₂-barijere samo su neki od faktora zaštite, a sprječavanje upijanja vode u beton spriječit će njegovo ubrzano propadanje kao i spriječiti koroziju armature.
Uz odabir prikladnog premaza, preventivnom zaštitom betona mogu se izbjeći negativne posljedice.

SPEKTRA Concrete Protect združuje sva svojstva potrebna za djelotvornu zaštitu. 

Po čemu je različita i koje su prednosti?

Na tržištu postoji širok izbor akrilnih boja za beton, te će u tehničkim informacijama redovito stajati kako su prikladne za zaštitu vertikalnih površina, podzidova, fasada, ali rijetko će biti spomenute i podne površine.
SPEKTRA Concrete Protect prikladna je i za zaštitu stepeništa, hodnika, podruma, podova u radionama i kotlovnicama koje nisu izrazito opterećene, a može se upotrijebiti u unutarnjim i vanjskim prostorima. Treba voditi računa o tome da površine budu blago nakošene kako se na njima ne bi zadržavala voda. Dolazi u četiri gotove nijanse: bijela, siva RAL7040, tamno siva RAL7016 i tamno smeđa RAL 8016, koje se mogu međusobno miješati, a mnogo veći spektar nijansi dostupan je putem HGMIX sistema nijansiranja.

Uz redizajniranu ambalažu, postojeća baza B2 zamijenjena je bazom B3 te je sada  moguće, uz dosadašnje pastelne nijanse, napravit čitav spektar nijansi uključujući tamno crvene i crne koje su izbačene iz ton karte gotovih nijansi. Veličina ambalaže promjenjena je, te se umjesto dosadašnjih pakiranja od  0,65 L i 4 L, Spektra Concrete Protect sada isporučuje u pakiranjima od 1 L i 2 L koja su primjerenija stvarnim potrebama.
Sve Spektra boje za zaštitu betona pripremljene su na vodenoj osnovi, a za opterećenije unutarnje površine, kojima je potreban premaz veće tvrdoće i postojanosti, prikladna je Spektra dvokomponentna epoksidna boja za beton.

Priprema podloge

Podlogu učvrstimo Spektra akrilnim impregnacijom, a u slučaju neupijajućih površina primjenjujemo Spektra dubinsku impregnaciju.
Kod betonskih površina koje su dubinski natopljene masnoćama, uljima i nečistoćom, do te mjere da ih nije moguće očistiti, preporučujemo skidanje i obnavljanje zagađenog sloja površine. Jako glatke površine nabrusimo nešto grubljim brusnim papirom, a dobro je blago pobrusiti i stare slojeve boje za bolju prionjivost. Naliče koji otpadaju odstranimo u cijelosti. 
Neravnine zagladimo odgovarajućom masom za izravnavanje Poput Spektra level fine.
Ako je beton oštećen do armature taj dio betona treba skinuti, a armaturu očistiti do metalnog sjaja i zaštiti kvalitetnim antikorozijskim premazom.